Friday, February 8, 2013

Begrijp het toch: Hamas accepteert Israël niet

Telkens weer proberen wereldleiders en diplomaten een bepaald stukje nieuws zo weer te geven dat het lijkt of zelfs Hamas bereid is om compromissen te sluiten en omwille van de vrede het bestaan van Israël te accepteren. 

Het doel is duidelijk: Israël en zijn beleid afschilderen als enige hindernis voor vrede.

Maar telkens weer verspilt Hamas geen tijd aan het verduidelijken "wat iedereen al weet": dat de organisatie, die de laatste Palestijnse algemene verkiezingen won, nu en in de toekomst het bestaansrecht van Israël in deze regio zal accepteren.

Het laatste voorbeeld van dit fenomeen gebeurde eind vorige maand, toen de Jordaanse koning Abdullah naar verluid de Amerikaanse president Obama zou hebben geïnformeerd, dat Hamas bereid was een twee-staten-oplossing te accepteren die het voortbestaan van Israël garandeert.

Abdullah had Hamasleider Khalal Mashaal in Damascus gesproken, waar deze een oprechte verandering van houding ten opzichte van het vredesproces zou hebben getoond.

Zonder enige aarzeling en zonder de feiten te controleren namen Westerse media, Israëlische liberalen en internationale diplomaten dit verhaal over en riepen dat Israël moet terugkeren naar de onderhandelingstafel met een aantal concessies.

Twee dagen later droeg Hamas de leugens naar het graf.
De berichten over Mashaal, die in zijn ontmoeting met koning Abdullah een opening naar vrede bood, waren volledig ongefundeerd zeiden Hamas-functionarissen in een verklaring aan de Palestijnse media. Ook Mashaal zelf ontkende dit bericht.

'Hamas zal zijn standpunt betreffende het bestaan van Israël niet veranderen', zei de Hamasfunctionaris Yahya Moussa aan het Bethlehemse persbureau Ma'an. 'We zullen er nooit mee instemmen de Zionistische Staat ook maar één centimeter van het land Palestina te geven'.

Moussa benadrukte dat Hamas zich blijft inzetten voor de 'bevrijding van Palestina, van de rivier tot aan de zee'.

Ryan Jones.

Bron...


No comments:

Post a Comment

Zie: HTML-tags in reacties toepassen en open met deze link een nieuw tabblad of nieuwe pagina om de aanwijzingen te kunnen raadplegen.