Wednesday, June 25, 2014

In Israël ’30 November’ voortaan nationale herdenkingsdag van Joden verdreven uit Arabische wereld

Verdrijving in 1948/1949 van de oorspronkelijke Joodse bevolking uit Judea & Samaria, nadat de Arabische legers Oost-Jeruzalem en de Westbank veroverden en Jordanië de historisch Joodse gebieden zal bezetten en in 1950 annexeren. Pas nà het einde van de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 zullen de Joden druppelsgewijze terugkeren naar hun heimat. Parallel aan die etnische zuivering zullen tussen 1948 en begin jaren 1970 nog eens ca. 750.000 Joden, die in de Arabische landen geboren en getogen waren, hun gehele hebben en houden moeten achterlaten en, op de vlucht voor vervolging, gedwongen emigreren naar het buitenland waarvan ruim tweederden hun heil zullen zoeken en vinden in de Joodse Staat Israël.

Op 17 februari 1948 besloot de Arabische Liga om ca 900.000 Joden uit hun landen te verdrijven.

Om dat historisch feit te herdenken, diende het Israëlische parlementslid Shimon Ohayon (Likoed/Beiteinu) op 14 juli 2013 een wetsvoorstel in om voortaan de datum van 17 februari uit te kiezen als dag van nationale herdenking van het Arabische plan om de Joden uit hun geboortelanden in de Arabische wereld te verdrijven, evenals uit Turkije, Iran en uit de hoofdstad Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. 

Lees verder... 


No comments:

Post a Comment

Zie: HTML-tags in reacties toepassen en open met deze link een nieuw tabblad of nieuwe pagina om de aanwijzingen te kunnen raadplegen.