Tuesday, March 19, 2013

Timon Dias: ‘Minister Timmermans, de Westbank is geen bezet gebied’

Israëlische soldaat kijkt uit over de Golanhoogte aan de Israëlisch-Syrische grens
 
Onlangs stelde de Nederlandse minister Timmermans voor om producten uit Israëlische nederzetting niet langer te labelen als ‘afkomstig uit Israël’. De producten zouden immers geproduceerd zijn in de bezette Palestijnse gebieden. Het verdient aanbeveling deze terminologie nader te onderzoeken. Want kan er eigenlijk wel gesproken worden van bezet gebied? Is de streek, die pas sinds 1950 de Westbank heet, juridisch gezien bezet gebied? Nee, dat is niet het geval.


Een belangrijk besef in het begrijpen van de correcte juridische status van de Westbank, is dat het gebied voor 1948 geen erkende soeverein had. Na de proclamatie van de staat Israël in 1948 vielen Egypte, Syrië, Libanon, Irak, Jemen, Saoedi Arabië en Jordanië de jonge staat Israel aan.

Tijdens deze, door de Arabieren geïnitieerde vernietigingsoorlog, won Jordanië grond en bezette zij het gebied dat destijds bekend stond als Judea en Samaria. In 1950 doopte zij de streek om tot de West Bank. Zelfs de andere Arabische staten erkende de legaliteit van de Jordaanse bezetting van dit gebied destijds niet.

Lees de rest van dit bericht

No comments:

Post a Comment

Zie: HTML-tags in reacties toepassen en open met deze link een nieuw tabblad of nieuwe pagina om de aanwijzingen te kunnen raadplegen.