Wednesday, April 17, 2013

Het bloedbad op het medisch konvooi van Hadassah exact 65 jaar geleden

Deze week precies 65 jaar geleden, op 13 april 1948 overvielen Arabieren een Joods medisch konvooi, waarbij veel onschuldige artsen en verpleegsters levend werden verbrand.

Als men het heeft over de gebeurtenissen in 1948, hoort men vaak een Arabisch gekleurd verhaal. Het is daarom goed om te memoreren wat er toen echt gebeurde.


Het VN Verdelingsvoorstel van 29 november 1947 om Brits Palestina te verdelen in een Joodse- en een Arabische staat, werd in 1947 direct door de Arabieren verworpen. Om de stichting van een Joodse staat verder te verhinderen, vielen Arabische moordbendes vervolgens Joodse burgers en leefgemeenschappen aan om die etnisch te zuiveren. Iets wat ook daadwerkelijk zou gebeuren, bij het gebied dat de Arabieren in handen zouden krijgen: Gaza, de Westbank en Oost-Jeruzalem werden nadat deze gebieden illegaal werden bezet door respectievelijk Egypte en Jordanië, volledig van Joden gezuiverd. En dat nog geen drie jaar na de Tweede Wereldoorlog.No comments:

Post a Comment

Zie: HTML-tags in reacties toepassen en open met deze link een nieuw tabblad of nieuwe pagina om de aanwijzingen te kunnen raadplegen.